Glas - mala beseda z velikim pomenom

Naš glas predstavlja eno najpomembnejših povezav z zunanjim svetom. Z njim posredujemo informacije, se pogovarjamo, izražamo čustva. Je nepogrešljiv in edinstven tako v zasebnem kot tudi v poklicnem življenju.

Ampak kako glas sploh nastane?
Da glas nastane, potrebujemo glasilki in zrak. Ko izdihnemo, se zrak kopiči pod glasilkami v grlu in ustvarja pritisk, ki postane v določenem trenutku dovolj velik, da razširi glasilke. Zrak uhaja skozi nastalo špranjo in pri tem ustvari zvok – naš glas. Glas je torej valovanje zraka skozi glasilki. Glasilki se hitro odpirata in zapirata, s tem pa določata višino, jakost , barvo in melodiko glasu.

Zdravljenje
Zaradi različnih vzrokov in povzročiteljev težav z glasom lahko zdravljenje obsega:

  • glasovno mirovanje (molk)
  • vlaženje sluznice žrela s pastilami
  • uporaba zdravil predpisanih na recept: antibiotiki (kadar je povzročitelj bakterija), inhalatorji za zdravljenje vnetja v žrelu in grlu, zdravila za zmanjševanje izločanja želodčne kisline.

Kaj pa suha usta brez hripavosti?
Tudi to je pogost pojav. Večinoma nastane kadar smo razburjeni in nervozni, lahko pa je tudi posledica jemanja zdravil. Suha usta povzročajo težave pri okušanju, žvečenju, požiranju in govorjenju, poleg tega povečujejo možnosti za razvoj zobne gnilobe in drugih vnetij v ustni votlini. Pomagamo si lahko z uporabo pastil, sprejev, gelov in usnih vod za vlaženje ustne sluznice.

Koristni nasveti

Glas - mala beseda z velikim pomenom

Naš glas predstavlja eno najpomembnejših povezav z zunanjim svetom.

Zaščita pred soncem

V vročih poletnih dneh, ko smo izpostavljeni močnejšemu UV sevanju, moramo naši koži posvetiti še večjo skrb in nego.

Kako zmanjšamo možnost okužbe?

V zimskih dneh na nas pogosto prežijo različni mikroorganizmi, ki nas poskušajo ovirati in upočasnjevati pri uresničevanju naših vsakdanjih želja in ciljev.