Kako zmanjšamo možnost okužbe?

V zimskih dneh na nas pogosto prežijo različni mikroorganizmi, ki nas poskušajo ovirati in upočasnjevati pri uresničevanju naših vsakdanjih želja in ciljev. Z močnim imunskim sistemom se gripi in prehladu lahko izognemo. Kaj lahko naredimo sami za izboljšanje imunskega sistema in za zmanjšanje možnosti okužbe?

1.) Pijmo dovolj vode! Kadar telo ni “žejno”, deluje bolje. Možgani delujejo hitreje, presnova je učinkovitejša in gubice na obrazu so manj izrazite.

2.) Dajmo telesu možnost, da si oddahne. Potrebe odrasle osebe po spanju se gibljejo med 5 in 10 urami na dan, v povprečju od 7 do 8 ur. Telo si namreč zapomni, kdaj smo spali premalo, in sešteva ure, ki nam primanjkujejo. Ta pojav imenujemo spalni dolg, ki ostane neplačan toliko časa, dokler se ne naspimo dovolj.

3.) Gibajmo se vsak dan! Če ni časa za sprehod v naravi, prehodimo peš vsaj del poti med domom in vrtcem, šolo, službo ali ob manjšem nakupu v trgovini.

4.) Uživajmo uravnoteženo in z vitamini bogato prehrano, ki naj vsebuje predvsem dovolj sadja in zelenjave. Ali ste vedeli, da človeški organizem lahko sodeluje le pri sintezi vitaminov B5 in D, vse druge pa mora dobiti s hrano?

5.) Opustimo kajenje! Kajenje vsak dan znova poškoduje obrambno funkcijo dihal pred okužbami, saj oslabi gibljivost drobnih migetalk na površini celic dihal, ki omogočajo odstranjevanje sluzi in delcev.

6.) Izogibajmo se prostorov, ki so zakajeni ali slabo prezračeni. Večkratno prezračevanje prostorov je vsekakor priporočljivo, še posebej, če se v njih zadržuje ali sobiva več oseb (npr. v vrtcih, šolah, pisarnah …).

7.) Umivajmo roke! Virusi, ki povzročajo akutne okužbe dihal, se prenašajo ob kihanju, kašljanju in preko onesnaženih površin. Bolnik kašlja ali smrka in si ob tem pokrije usta ali nos z dlanjo, nato se dotakne bližnjih površin (kljuk, držal) in jih onesnaži s svojimi kužnimi izločki.

8.) Če pa slučajno vseeno zbolimo, kašljajmo vedno v rokav – kašljanje v dlan namreč poveča možnost, da bomo infekcijo prenesli na svoje bližnje. Dokler imamo vročino, močno kašljamo in smrkamo je prav, da ostanemo doma in se izogibamo tesnejših stikov z drugimi.

Koristni nasveti

Glas - mala beseda z velikim pomenom

Naš glas predstavlja eno najpomembnejših povezav z zunanjim svetom.

Zaščita pred soncem

V vročih poletnih dneh, ko smo izpostavljeni močnejšemu UV sevanju, moramo naši koži posvetiti še večjo skrb in nego.

Kako zmanjšamo možnost okužbe?

V zimskih dneh na nas pogosto prežijo različni mikroorganizmi, ki nas poskušajo ovirati in upočasnjevati pri uresničevanju naših vsakdanjih želja in ciljev.